Hvordan er man anonym på nettet? En grundig vejledning

Online anonymitet tillader dig at bruge internettet frit, uden bekymringer om at blive sporet eller hacket. Lær mere om anonymitet og VPN!

At være anonym på nettet: Hvordan og hvorfor du burde!

Hvorfor burde du forblive anonym på nettet?

Mener du ikke, at du har noget at skjule på internettet? Tro om igen. Bortset fra at de store virksomheder tjener penge på din adfærd på nettet, er du også sårbar overfor hackere, som forsøger at stjæle dine følsomme oplysninger. Der er en masse, som kunne gå galt, mens du surfer på nettet fuldt eksponeret. På tide at lære alt om privatliv på nettet!

At browse på nettet kan virke fuldstændig anonymt, men det er ikke tilfældet. Selv når du ikke deler nogen personlig information, er dit privatliv på nettet ikke indlysende. Hvorfor ikke? Fordi din internethistorik er forbundet med din enhed og IP-adresse.

Din IP-adresse kan sammenlignes med din gadeadresse. Det er et unikt tal, som er forbundet med din internetforbindelse. Alt det du foretager dig online kan derfor spores til denne adresse. Og det er ikke noget du nødvendigvis ønsker.

Virtuel pengemaskine

Du tror måske ikke, at du har noget at skjule mens du er på nettet. Du gør jo trods alt ikke noget galt? Som de fleste mennesker, er du ikke altid klar over, hvor vigtigt det er ikke at kunne spores på nettet. Derfor tænker du ikke videre over internetsikkerhed og at store virksomheder tjener mange penge på at bruge dine personlige oplysninger.

Men privatliv på nettet er ikke kun vigtigt for graverjournalister, som vil ind på blokerede websteder i lukkede lande. Eller for aktivister og whistleblowere, der vil afsløre korruption eller skandaler. Det er også vigtigt for dig.

Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor reklamer på Facebook eller søgeresultater i Google passer så godt til dig? Det er fordi internetudbydere og teknologivirksomheder, som Google, overvåger dine browservaner og sælger dine data til annoncører. De indsamler dine oplysninger online, sælger dem til andre virksomheder, som så tæppebomber dig med irriterende reklamer.

Du ville blive overrasket over, hvor meget disse virksomheder ved om dig. For dem er du en enorm database fyldt med information, som kan sælges. Der bliver tjent penge på, hvad du foretager dig og ser på nettet.

Ønsker du virkelig at være en virtuel pengemaskine for Facebook?

Hackernes paradis

Der er mere endnu. Nutildags er vi tilbøjelige til at glemme, hvor mange oplysninger vi deler på nettet. Men vi burde gøre os klart, at vi bor i et samfund, hvor vi nærmest er prisgivet uden internettet. Vi er online konstant, giver internettet følsomme oplysninger så som numre på kreditkort, oplysninger om bankkonto, forretningsmails og selvangivelser.

Der er dog et problem. Når du opretter forbindelse til internettet, sendes dine oplysninger gennem et ubeskyttet netværk. Derfor kan de nemt angribes af hackere. Hvis disse hackere får fat på dine oplysninger, kan de ændre kodeord, slette følsomme filer og oprette falske konti. De kan også inficere dine systemer med spyware og ransomware, som gør det muligt for dem konstant at stjæle dine data og endda at blokere din computer og de vigtigste filer.

Forestil dig nu, at du er en hårdtarbejdende iværksætter. Hollandsk forskning viser, at en ud af otte iværksættere på et eller andet tidspunkt må takle cyberkriminalitet: Selv dem, som tror de er fuldt parat og beskyttet. Eksempelvis en fotograf, som brugte sikkerhedssoftware, men alligevel blev hacket. I processen mistede han alle hans fotografier og med dem hele hans driftskapital.

Det kort af det lange. Hvis du ikke tager førsteklasses forholdsregler, kan hackere få deres beskidte fingre i dine oplysninger. Og de gør det, hvis muligheden bydes.

Sådan forbliver man anonym online

Der er mange måder at forblive anonym på nettet. Du kan prøve at bruge dæknavne, bruge en uigenkendelig e-mailadresse, bruge alias eller være meget opfindsom med alle mulige slags brugernavne. Og skifte dem med ugers mellemrum naturligvis.

Men alle disse smarte tricks blegner i sammenligning de to hovedløsninger: At bruge en anonym browser og bruge en VPN (virtuelt privat netværk).

En VPN gør en internetforbindelse sikrere og hjælper dig med at forblive usynlig på internettet. Lige så snart du installerer en VPN, er din tilstedeværelse på nettet beskyttet og ingen kan spore dine aktiviteter tilbage til din bærbare, computer eller smartphone. Virksomheder kan ikke bruge dine data til egen vinding og hackere kan ikke opsnappe dine oplysninger, slette filer, ændre kodeord eller inficere dine enheder med malware. Lyder som en vinder, ikke?

Hvordan fungerer en VPN?

En VPN er det mest kraftfulde værktøj til beskyttelse online. Det holder dine browservaner usynlige og sikrer en anonym browseroplevelse. Når du bruger en VPN, er du forbundet til internettet via en VPN-server. Denne server sender alle dine oplysninger gennem en krypteret tunnel, som gør din IP-adresse og placering usynlig for alle. Denne krypterede tunnel sikrer, at der ikke er nogen hacker, som kan få fat på dine data.

Adgang til alt

Kæmper du med blokerede websteder, når du ikke vil dele din placering? Bare rolig, en VPN forfalsker din placering, hvilket betyder at websteder ikke kan spore din egentlige IP-adresse og placeringen du browser fra. Fuld adgang til alt indhold godkendt!

Blokerer kendte trulser

Nogle VPN-tjenester kan også hjælpe med at forhindre online trusler, og sørge for, at du trygt kan browse på nettet. De blokerer websteder med malware og phishing svindel, og blokerer reklamer på alle websteder, hvilket sætter farten op på din browseroplevelse.

Bare bingewatch serien!

Problemer så som drama med buffertid, kan også løses med en god VPN, hvilket kan være nyttigt når du lider af langsom forbindelseshastighed midt i et spil eller mens du bruger YouTube og andre streamingtjenester.

En VPN giver også adgang til online streaming enheder, i tilfælde af at du er helt syg efter at bingewatche en serie uden et Netflix-abonnement. Vi siger ikke at du bør gøre det, dog. Men alligevel.

Hvordan det fungerer? Hvis nu du for eksempel elsker at se Netflix, men du har lagt mærke til, at nogle af dine yndlingsserier ikke er tilgængelige i dit land. Så kan du bruge en streaming-VPN til at ændre din placering. Dette gør det muligt at se en geo-blokeret serie på Netflix, mens du i virkeligheden hygger dig på et andet kontinent.

Det virker også den anden vej rundt. Hvis nu du er i udlandet og ikke kan se en bestemt streamingtjeneste. At streame mens du bruger en VPN, kan få det til at virke, som om du er hjemme i vante omgivelser.

Værn mod hackere

En VPN giver den bedste beskyttelse mod sikkerhedsbrud, fordi du er den eneste, som har nøglen til de data, som er i den krypterede tunnel. Hvis en hacker på en eller anden måde får fat på oplysningerne, er der ikke så frygtelig meget han kan bruge dem til. Hackere skal forbinde flere forskellige datakilder for rent faktisk at kunne misbruge dem. Og det bliver en hel del mere besværligt, når du bruger en VPN.

Det betyder dog ikke, at du aldrig kan blive angrebet hvis du bruger VPN. Mens en VPN beskytter dig mod ondsindede forbindelser og websteder, kan den ikke redde dig fra dine egne tankeløse handlinger. Du bør stadig være varsom, så strø ikke om dig med kodeord og lad være med slev at downloade malware. Mennesker er og bliver hovedårsagen til, at systemer hackes.

Hvilken VPN? NordVPN, selvfølgelig!

NordVPN er en af de mest populære udbydere, og med rette. Vi har samlet nogle gode grunde nedenfor!

  • Sikkerhed: NordVPN bruger AES 256-bit kryptering, som er verdens sikreste kryptering. Der er et næsten uendeligt antal mulige koder, som en hacker skulle bruge for at bryde den. Dine data er i fuldkommen sikkerhed, lige som de oplysninger hos nogle myndighedsorganer, som bruger NordVPN til at skjule tophemmelige informationer. Ydermere tildeler NordVPN en ny nøgle, når du logger ind, så du er som en helt ny bruger hver gang. Alle oplysninger og browseraktiviteter fra dine tidligere sessioner online slettes helt: Virkelig en ny start.
  • Ingen-log politik: Mens en VPN holder din internetadfærd skjult for verden udenfor, kender VPN-udbyderen naturligvis stadig din adfærd. Dette behøver ikke at være et problem, men nogle udbydere logger data, hvilket betyder, at de fører protokol over dine data og endda i nogle tilfælde tillader at dine oplysninger anvendes af dem, der vil betale for dem. Hvis du virkelig ønsker at være usynlig på nettet, er det klart, at du skal bruge en VPN, som har en streng ingen-log politik. Som NordVPN. De hverken indsamler eller opbevarer optegnelser over brugerens aktivitet.
  • Kill switch: En kill switch er skudsikker sikkerhed. Det er den sidste sikkerhedslinje, som beskytter dine data mod uønsket eksponering. I virkeligheden er det en af de bedste måder at være i sikkerhed på nettet, og ved du hvad? NordVPN har det automatisk integreret i udbyderen. Hvad en kill switch gør? Når din forbindelse kompromitteres eller afbrydes, blokerer den al trafik fra din bærbare eller computer. På denne måde er der ingen risiko for at din IP-adresse eller DNS-forespørgsler slipper ud. En kill switch påvirker ikke kvaliteten af din forbindelse, så du kan sagtens aktivere den permanent. Et virkeligt plus? NordVPN gør det muligt for dig at kontrollere, hvilke apps der blokeres, hvis forbindelsen kompromitteres. Det betyder, at kill switchen blokerer alle risikable apps i tilfælde af at VPN-forbindelsen svigter, hvilket tillader dig at forblive online.
  • Hastighed: med NordVPN bytter du ikke hastighed for sikkerhed. Selv om alle dine data forbliver i sikkerhed bag en mur af innovativ kryptering, er din streaming-, browser- og gaminghastighed stadig i topklasse. De har en Quick Connect-funktion, som gør det så let som ingenting at komme online. Denne funktion finder automatisk de servere til dig, som har det bedste hastighedsniveau og forbinder dig til dem.
  • Lækagebeskyttelse: At beskytte mod lækage er naturligvis en VPN's vigtigste funktion. Hvis en VPN har software fejl og mangler i browsersikkerhed, så er din IP-adresse, DSN-anmodninger og alle dine browserdata stadig ubeskyttede, så enhver hacker kan finde og bruge dem. NordVPN har en af de bedste lækagebeskyttelsesfunktioner på markedet, som standser enhver uønsket eksponering.
  • Annonceblokerer: Jeps, NordVPN har også en førsteklasses annonceblokerer, som blokerer irriterende reklamer og pop-up vinduer, samt holder dig i sikkerhed fra sporing, phishing-svindel og online profilering. En uundværelig ting at have i disse dage og heldigvis har NordVPN en af de bedste bygget ind i deres app. Den holder selv YouTube fri for reklamer, som ellers tvinger dig til at vente i evigheder på at sider indlæses.

Så prøv NordVPN! De giver god værdi for pengene og har tilbud på op til 70% rabat.

Hvordan bruger du din NordVPN?

At installere NordVPN er meget brugervenligt. Deres apps til mobil og computer er hurtige at downloade og opsætningen er ret ligetil. Der er kun tre trin, som du skal følge, så hele operationen tager nok under fem minutter.

  1. Download VPN-appen: vælg dit abonnement og download din foretrukne app. Hvis du downloader til din mobil, skal du bare gå til Google Play eller App Store og søg på ‘NordVPN’. Downloader du til din computer, skal du gå til NordVPN-downloadsiden og klikke på Download.
  2. Opsætning af din VPN: når du er i hovedmenuen skal du bare klikke på ‘Registrer dig’ for at oprette en ny konto. Glem ikke at vælge et stærkt kodeord til din VPN-konto.
  3. Tilslut til en VPN-server: når du har logget ind, bliver du præsenteret for ‘Quick Connect’-knappen. Denne funktion hjælper dig automatisk med at finde den bedste tilgængelige server. Du kan også klikke på landenåle eller bladre gennem listen over servere og selv vælge den du vil forbindes til.

På den måde kan du nemt skifte mellem placeringer og altid bruge den server, som passer dig bedst. Glem ikke at tilføje dine foretrukne servere til listen over dine favoritter!

Ønsker du at tilpasse dine indstillinger, så din NordVPN fungerer perfekt til din smag? Klik på tandhjulsikonet, hvor du nemt kan slå funktioner fra og til.

Godt lille råd nr.1: Lad altid din kill switch være slået til!

Godt lille råd nr.2: Gør det til en vane at forbinde til dit VPN hver gang du starter din enhed!

Anonymt VPN – for at opsummere!

Vi håber, at have overbevist dig om nødvendigheden af en fornuftig holdning online. Igen, du behøver virkelig ikke at være en whistleblower, politisk aktivist eller at leve under et undertrykkende regime for at ville holde din identitet privat. Online anonymitet er vigtig for os alle.

Virkelighedens verden

Ikke kun fordi en god VPN blokerer for alle de irriterende reklamer og pop-up vinduer som nedsætter hastigheden på din internetforbindelse. Og ikke kun, fordi vi lever i et samfund, hvor vi stort set er prisgivet uden internettet: vi tvinges nærmest til at smide vores mest følsomme oplysninger ud på internettet, hvor de er sårbare overfor alle, som vil bruge dem til deres egen fordel.

Men også fordi der er en slags skønhed i at forblive anonym. I den virkelige verden ville vi heller ikke løbe rundt og dele vores bankoplysninger med alle, som ville høre på det. Vi ville også finde det mistænkeligt, hvis en eller anden fremmend fulgte efter os hjem. For ikke at tale om, hvis den fremmende kendte alt til vores interesser, op- og nedture.

Det ville være uhyggeligt, ikke sandt? Men på en måde er det præcis det, der sker online. Der er en masse du kan udlede af at undersøge en anden persons browserhistorik. Bare spørg de store virksomheder, det er lige, hvad de gør, så snart de får mulighed for det.

Intet at skjule? Jo, du har

Ok. Du har muligvis intet , fordi du ikke har gjort noget forkert. Men det er ikke pointen. Der kan komme et tidspunkt, hvor du vil skulle skjule noget. Noget du ikke ønsker offentligt, noget du ikke ønsker at andre skal kende til. Og det er din ret og dit ansvar ikke at lade snagende øjne se. Når du siger, at du ikke har noget at skjule, siger du i virkeligheden, at det er normalt og i orden at regeringen overvåger din tilstedeværelse online. Eller at store virksomheder bruger alle personlige oplysninger til at danne en større profil over, hvem du er. Det er det ikke.

Og, hvis det ikke handler om dig, så handler det om andre. I hvert fald er en stærk beskyttelse af privatlivet en solidaritetssag. Internettet generelt og især de sociale medier, gør det ekstremt nemt at overvåge, gemme og spore brugernes oplysninger. En masse mennesker lider under det.

Lad os gøre det lidt mere besværligt. Brug et VPN.

Send en sms
Læs mere om at sende sms'er