Sådan sender du anonyme e-mails

Du har ikke lyst til at fremmende får fingrene i dine private e-mails. Læs om at holde din postkasse sikker ved at sende anonyme e-mails!

En dybdegående guide til at sende anonyme e-mails online

Sender du nogensinde e-mails med følsomt indhold? Det gør du sandsynligvis. Er disse e-mails sikret mod snagende blikke? Sandsynligvis ikke.

Der er stor sandsynlighed for, at andre end modtageren bruger værktøj til at rode i din personlige information. Der findes flere enkle løsninger, hvis du ønsker at holde din postkasse privat. Som at skifte til en udbyder af sikker e-mail.

Hvorfor behøver du sende anonyme e-mails?

Du tænker sikkert ikke over det, men store kommercielle e-mailudbydere, eksempelvis Google og Yahoo, bekymrer sig ikke specielt meget om dit privatliv. Især når det kommer til annoncører og adgang for tredjeparter. Disse udbydere kan tjene på reklamer, så dine browsing- og købsvaner er penge værd for dem.

Google gav for eksempel tredjeparter fuld adgang til brugernes e-mail og gav dem tilladelse til at spore alle køb, så de kunne identificere potentielle kunder. Yahoo gjorde samme sag og blev samtidig fanget i at scanne e-mails for amerikanske overvågningsagenturer. Så sikkert er dit privatliv.

En fiks og færdig løsning mod alt dette snageri? Ærligt talt, så findes den ikke altid. Der er dog flere ting du kan gøre, for at holde din online korrespondance privat og ikke sporbar.

Hvad er en anonym e-mail?

En anonym e-mail er en e-mail, som skjuler afsenderens identitet. Det betyder, at når du sender en anonym e-mail, kan den aldrig kan spores tilbage til dig. Det samme er ikke tilfældet med de fleste kommercielle e-mailudbydere, fordi de kan afsløre din IP-adresse og dermed gøre det nemmere for hackere at finde din by, egn og internetudbyder.

Indrømmet, det er måske ikke et problem, hvis du kun sender uformelle beskeder, men hvad nu, hvis du også sender følsomme oplysninger via e-mail? Så som cpr-nr, betalingskort og kontonumre?

Der er flere grunde til at ville holde dine e-mail beskeder fuldstændig umulige at spore. Du kunne for eksempel havne i en situation, hvor du er nødt til at anmelde en forbrydelse, svindel eller upassende opførsel fra en chef eller kollega.

Du vil ikke have, at den slags information ender hos de forkerte. Ønsker du at undgå dette, er der stort set to ting du kan gøre. Enten bruge en engangs, såkaldt burner e-mail, eller oprette en anonym e-mailkonto, som er hemmelig, navnløs og tilsyneladende uden nogen forbindelse til dig.

Forskellen på engangs-e-mail og anonym e-mail

Der er forskel på en engangs-e-mail og en anonym, krypteret e-mail. En krypteret e-mailtjeneste fungerer lige som en almindelig, men med en hovedforskel: Beskederne bliver konverteret til en hemmelig kode for at forhindre uautoriserede enheder i at tilgå dit indhold.

Denne end-to-end kryptering dækker normalt alle dine e-mails, indbakker og kontaktlister. Den sikrer, at ingen kan udspionere og læse dine e-mails, i nogle tilfælde heller ikke serviceudbyderen selv. Der findes flere pålidelige og sikre udbydere af krypteret e-mail; vi gennemgår dem herunder.

En burner e-mail er en du bruger midlertidigt. Det er en engangs e-mailadresse, hvorfra du kan sende en besked og som derefter videresender alle indkommende svar til din eksisterende indbakke. På denne måde ved modtagerene aldrig, at det var dig, som sendte e-mailen, men du modtager deres e-mail.

Vigtigst af alt fungerer burner e-mailen som et lag sikkerhed over din indbakke. De anvendes ofte til at skrive sig op til nyhedsbreve eller til at handle på nettet, og de beskytter dig fra uønsket spam eller databrud fra hackere, som har fundet et svagt punkt i din e-mailkonto.

Hvordan sendes en anonym e-mail?

Hvis du vil sende en anonym e-mail, er det nok nemmest at oprette en ny e-mailadresse. Du kunne selvfølgelig ganske enkelt oprette en ny, falsk adresse med Google eller Yahoo, men det løser ikke problemet med at disse tjenester stadig kan følge dine bevægelser på nettet.

Noget af det første, du bør gøre, er at have fornuftige browservaner, hvilket betyder at browse anonymt. Lad os antage at du gerne vil surfe privat på nettet. I så fald må du få en VPN (virtuelt privat netværk) og kombinere med noget i stil med browseren Tor, som gør dine spor på nettet så godt som umulige at finde ved at bruge flere forskellige servere og ruter til din trafik.

For det andet kunne du oprette en e-mailkonto, som understøtter SSL kryptering (secure sockets layer). SSL er grundlæggende kryptering, som du kan bruge til at forhindre andre i at snage i din adfærd på nettet. Din e-mail konto er krypteret når du ser HTTPS i URL'en, store e-mailudbydere så som Gmail og Yahoo understøtter HTTPS.

Mens SSL er udmærket til webbrowsing, kan det aldrig holde din e-mailkorrespondance helt skjult. Det eneste som virker til det formål, er at anskaffe dig en sikker e-mailtjeneste. Disse tjenester kan selvfølgelig stadig føre protokol over din IP-adresse og andre oplysninger, men flere er pålidelige, respekterer dit privatliv og indsamler ikke dine oplysninger.

En anden god løsning er PGP (pretty good privacy). Dette er et krypteringssystem, som mest bruges til at sende krypterede beskeder mellem to mennesker. Det giver alle dine e-mail beskeder et ekstra lag sikkerhed.

Sådan virker PGP: Du har en offentlig nøgle til at kryptere beskeder med og en privat nøgle til at afkode beskeder med. Når du sender en besked, krypteres denne besked først til ulæselig tekst med en offentlig nøgle. Denne besked sendes dernæst til en modtager, som har en privat nøgle til at låse op og afkode, så den kan læses på vedkommendes enhed. På denne måde kan du kommunikere privat online via e-mail.

De bedste anonyme e-mailkonti

Det er vigtigt at være anonym på nettet. Disse anonyme e-mailtjenester er dit sikreste bud på at indgå i e-mailkommunikation, som ikke kan spores. De fleste af tjenesterne tilbyder end-to-end kryptering, automatisk sletning af e-mails, blokeret IP-adresse og beskyttelse af kodeord for din anonyme e-mailkonto.

De kræver ingen eller minimal personlig information og de er generelt ret billige, plus at de har forskellige funktioner og værktøjer for bedst at kunne tilpasses dine specifikke behov.

Vi har lavet en liste til dig over de bedste tjenester, som opretter navnløse og uidentificerbare e-mailadresser.

1. Protonmail

Dette er en netbaseret tjeneste, som giver fuldt krypterede beskeder. ProtonMail sikrer at ingen kan få adgang til dine oplysninger, ikke engang firmaet selv, som end ikke spørger om personlige oplysninger når du tilmelder dig. Du kan også oprette beskeder, som sletter sig selv og afgøre, hvor lang levetid de skal have.

Du kan få adgang til en konto på 500MB data gratis, som du kan sende op til 150 beskeder fra om dagen. Hvis du betaler fire euro om måneden, får du adgang til avancerede funktioner. En af årsagerne til at ProtonMail scorer så højt på anonymitet, er på grund af dens integration med Tor-browseren. Den eneste ulempe? At Protonmail skal have dit mobilnummer for at oprette din konto.

2. Mailfence

Mailfence tilbyder nogle fremragende sikkerhedsfunktioner til at holde dine e-mail beskeder anonyme over for tredjeparter og endda firmaet selv. De garanterer frihed fra spam og sporing, samt at regeringen overhovedet ikke har nogen adgang.

De arbejder med digitalt underskrevne e-mails, som forsikrer modtageren om, at beskeden virkelig kommer fra dig. Hertil tilbyder de en OpenPGP-nøglefunktion, som gør det muligt for dig at oprette, importere, udgive og administrere disse nøgler.

3. Secure Mail

Denne tjeneste krypterer din mail med en 4096-bit nøgle og SSL kryptering. På den måde kan dine beskeder ikke læses af nogen anden end dig. De logger heller ikke din IP-adresse, hvilket betyder at de ikke beholder nogen af dine genkendelige oplysninger i butikken og ikke kan videregive den til regeringer eller annoncører.

Ydermere behøver du ikke, når du opretter en Secure Mail-konto, at dele nogen personlig information så som mobilnumre.

4. Guerrilla Mail

Dette er en fremragende udbyder af krypteret e-mail, som hjælper dig med at sende engangs, midlertidige e-mail beskeder. Som bruger modtager du en tilfældig e-mailadresse, der gør det muligt for dig at sende og modtage beskeder. Du kan oplyse e-mailadressen til enhver person eller tjeneste, som du ikke stoler på, og tjekke dine indkommende beskeder på Guerrilla Mail for at bekræfte eller slette dem.

En af deres bedste funktioner er tidsbegrænsede beskeder, hvilket betyder, at hver besked gemmes i en time, hvorefter den slettes. På den måde kan du holde din personlige indbakke fri for uønsket spam og e-mails, plus det giver dig en mulighed for at holde følsom kommunikation under radaren hvis du vil. Guerrilla Mail er parret med Tor-browseren for at garantere dig virtuel usynlighed.

5. Trashmail.com

Ønsker du mere kontrol over dine beskeder og midlertidige postkasse, er TrashMail.com muligvis en tjeneste for dig. Du kan oprette en ny e-mail fra flere domænemuligheder, hvorefter Trashmail.com videresender dem til din almindelige e-mailadresse. Du bestemmer hvor længe.

Du kan oprette så mange e-mailadresser som du vil. Ønsker du ubegrænset videresendelse, betaler du et relativt lille beløb om året.

6. NordVPN

NordVPN er en global VPN-tjeneste, som sikrer en sikker internetforbindelse ved browsing på nettet. Der er altid et udmærket tilbud på deres hjemmeside med rabatter på op til 70%. NordVPN garanterer en reklamefri browsingoplevelse og beskytter dig også mod malware-hosting websteder.

Hvordan modtager man en anonym e-mail?

Det afhænger af, hvilken tjeneste du bruger. Vælger du en midlertidig anonym e-mailtjeneste som Guerrilla Mail, modtager du e-mails til denne engangs e-mailkonto. Du kan tjekke dem, godkende dem eller slette dem, og efter en time slettes din kommunikation. Nogle tjenester videresender de svar og beskeder du modtager til din almindelige e-mailkonto.

Hvis du kun skal modtage e-mails og ikke sende dem, er Trashmail en af de bedste tjenester. Som udbyder af kun indbakke, tilbyder den op til 25 engangs e-mails fra seksten forskellige domæner. Fordi den filtrerer spam, sikrer den, at kun de mest relevante beskeder ender i din midlertidige anonyme postkasse. Du afgør selv, hvor lang en 'levetid' du ønsker at din konto skal have, hvorefter den automatisk slettes helt.

Send en anonym e-mail med vedhæftelser

Flere tjenester lader dig sende anonyme e-mails med vedhæftelser, eksempelvis Guerrilla Mail. Denne tjeneste tillader, at du vedhæfter en fil eller et billede til din besked, så længe vedhæftelsen er mindre end 15MB.

At forblive anonym, når man sender anonyme e-mails

Vi har nævnt det før, men ud over at bruge en udbyder af en anonym e-mailtjeneste, bør du overveje at installere en pålidelig VPN (som NordVPN) eller Tor-browseren. På den måde holder du din IP-adresse skjult og din identitet sikker, mens du sender en e-mail eller surfer på nettet.

En VPN krypterer din forbindelse og sender al trafik gennem en mellemserver. Dette skjuler din IP-adresse og placering, så dine online aktiviteter forbliver private. Du kan se på det som en sikker tunnel mellem din enhed og VPN serveren.

Tor opnår samme sag ved at sende din forbindelse gennem netværksknudepunkter for at holde din identitet og placering skjult.

Kunne du tænke dig at vide mere om fordelene ved VPN, hvis du ønsker at forblive anonym på nettet? Så husk at læse vores artikel om VPN her.

Send en sms
Læs mere om at sende sms'er